fredag 18 februari 2011

Filippinerna......

Filippinerna är ett land som verkligen växer på en, när man har varit här ett tag. Och det är ett spännande land att resa i. Här finns oerhört vacker natur - både turkost vatten, vita sandstränder och många fantastiska nationalparker med grönskande skogar, vattenfall och höga berg.  

Det är inte heller så utvecklat turistland på sina ställen vilket kräver lite mer av dig som resenär, men det är ju roligt också. Det är dock ibland ett motsägelsernas land. Bästa sättet att beskriva Filippinerna på är genom att berätta om mina iakttagelser.

Pickadoller. ALLA har verkligen vapen. Alla fall om man är polis, militär, säkerhetsvakt på bank, hotell, bageri, supermarket eller varuhus. I början tyckte jag det var lite läskigt. Även om Filippinerna är ett fattigt land med viss kriminalitet mot turister så känns det som det till viss del är för syns skull. 

Tex. den mycket unga hotell-vakten på vårt hotell som glatt och inlevelsefullt sjöng till en av alla  de kärlekssånger som radion spelade samtidigt som han svängde på rumpan med vapnet på höften. En bild som är lite svår att få ihop. Jag har svårt att tro att han verkligen kommer att dra sitt osäkrade vapen...

Denna bild är från hotellets reception. Receptionisten/servitören/researrangören hade lite tid över och passade på att göra rent sitt vapen...
Människorna och love songs.... I början tyckte jag att människorna var ganska burdusa. Men nu tycker jag nog snarare att de är ganska direkta, ofta med intentionen att hjälpa till. även om de inte har något emot att tjäna en extra hacka på det om det går. Överallt spelas kärleksballader, gärna covers gjorda av entusiastiska filippinare som sjunger hellre än bra. Det är även vanligt förekommande att barpersonal och hotellpersonal sjunger med och de är föga generade över att gästerna hör.

Otroligt nyfikna är ett sätt att beskriva Filippinare. De ställer ofta ganska personliga frågor även på ett ganska tidigt stadie i bekantskapen. Jag och en kille som heter Adam och 2 andra kilar var ju ute och åkte moppe igår. Eftersom jag åkte som en snigel över terrängen så hamnade jag och Adam långt efter de andra två. När vi kom tillbaka så frågade Jic, som vi hyrde mopparna av, om vi var på date! Adam skruvade lite besvärat på sig och sa nej. Efter det konstaterandet riktade han snabbt uppmärksamheten mot mig och sa: Sofia, you very sexy on bike!!! Lite oväntat kanske....

Försäljare...  Ok, kanske inte helt oväntat att det finns en massa gatuförsäljare där det finns turister. men dessa är ändå värda att nämna. De säljer det mesta som de tror går att sälja: nötter, frukt, tidningar, tabletter/medecin m.m.  En annan kille jag lärt känna här nere har blivit approachad vid ett antal tillfällen av en och samma kille. Han har ett ganska intressant utbud - porrtidningar och Viagra...... Intressant urval av produkter att välja att sälja på gatan.....

Jeepnys 
Ett billigt sätt att ta sig fram i Filippinerna är Jeepnys. Bussar som är byggda på gamla Jeep-skelett, en gammal kvarleva från amerikanernas tid här. De är extremt skruttiga och fylls till bristningsgränsen. Men det kostar bara lite drygt 2 kronor här i Dumaguete. Ofta är man enda icke-Filippinaren på resan vilket leder till en hel del nyfikna blickar från övriga.

Denna åkte vi idag, men vi kom fram säkert alla fall :)
Trafiken har har jag nämnt vid tidigare inlägg, men det säger en del om detta land och säkert Asien. I början känns det som ett fullständigt stinkade, högljutt kaos av bilar, jeepnys men framförallt tricycles som tar sig fram i ett virrvarr. Men efter ett tag börjar man inse att det finns faktiskt ett viss system och en hel del hänsyn i trafiken här som en bilskoletränad svensk först inte riktigt ser. Som gående eller bilist tar man sig ut på gatan eller en korsning när man tycker att man väntat nog. Och detta till synes vansinniga chicken race funkar oftast.

Filippinerna är för mig ett motsägelsernas land. Jag visste inte riktigt vad jag skulle tycka om detta vackra land i början, men jag känner att jag tagit det till mitt hjärta nu. Jag är nyfiken och vill se mer av det. Imorgon åker jag till min sista destination i Filippinerna, Siquijor, i fyra dagar innan det är dags att dra vidare mot Borneo.

//Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar