söndag 27 februari 2011

Kinabatangan river

Ett par timmars bilfärd från Sepilok (Jungle Resort) ligger Kinabatangan-floden. Därifrån kan man göra en mängd olika turer ute i regnskogen.
Jag valde att göra en längs floden med en övernattning vid floden. Klockan 12.30 efter en smarrig lunch på Banana-café, Sepilok Jungle resorts "restaurang", så bar det av mot floden. Med mig hade jag förutom guiderna, två stycken par från Danmark och Tyskland. Jag var dock den enda med övernattning. 

Man kan ju även göra flerdagsturer och då kommer man lite längre in i regnskogen, men en dag kändes bra att börja med, stadsråtta som man är :)

Vi kom fram till Bilit Advernture Lodge klockan 15.00 , där vi bli varmt välkomnade och den rara personalen.  Först blev det lite te och kort briefing. Dock fick vi sitta och vänta nästan en timme innan själva båtturen började, vilket alla fall fick oss skandinaver att få myror i byxorna Speciellt som den lokala personalen mycket avslappnat satt och fikade i det oändliga. Men det fanns en anledning till det. Det är först senare på eftermiddagen som djuren börjar röra sig mot floden, vissa av dem för att sova i träden precis vid flodkanten.


Men så gav vi oss iväg alla fall, lite spända och förväntansfulla! Det första vi fick se, vilket är ganska ovanligt var en krokodil! Denna var väl en 2-3 meter lång och då är den faktiskt ganska stark! Vår guide sa att han var vegetarian och började sedan fnittra hysteriskt åt sitt skämt. Faktiskt så äter de både apor och fiskar.... Cool start alla fall.

flodens kung?
Kinabatangan är Borneos längsta flod med sina 565 km. Vi nöjde oss dock denna afton med en kortare sträcka.



Det finns ett oerhört rikt artliv ute den borneanska regnskogen och några av de djur man kan hoppas på att få se förutom krokodiler är orangutanger, makaker, näsapor, ibland elefanter och fåglar med alla naturens olika färger.

näsapor eller probosci
En av de första aporna vi såg vad näsaporna (se bild ovan) eller proboscis som de heter på engelska. Jag vet inte vad ni tycker att dessa näsor ser ut som men tydligen ska de locka till sig damerna, ju större desto bättre..... Hannen (som är den som har den "intressanta" näsan) i denna grupp har det tydligen riktigt bra om han är alfahanne. För det finns bara en hanne per grupp och en mängd honor. De hanar som inte lyckas attrahera damerna får ansluta sig till en "ungkarls"-grupp och växa in i rollen som ledarhanne lite senare i livet.


Vi såg en mängd makaker, både långsvansade och kortsvansade. De är faktiskt bland de roligaste aporna jag har sett. De umgås i stora flockar, ofta uppåt 40 individer i varje grupp. I denna grupp finns flera familjer, varje familj med en dominant hanne (såklart.........), dock bara en alfahanne och han är oftast en stor rackare.


Djurvärden är verkligen genomsyrad av hierarki och bossiga karlar ;) Men som vår guide sa, "in nature woman is king because she decide which male to be alfa male" och sen skrattade han lika glatt som tidigare.


Dessa makaker träffade vi på strax innan deras läggdags. Då hittar man sig ett träd där hela gruppen eller familjen sover i. Gärna högt upp för att rovdjur inte ska får tag på dem när se sover och äta upp dem! Just de här aporna höll på att plocka med varandras pälsar, tydligen ett sätt att mysa med varandra och "skapa relationer" som guiden sa. Det såg väldigt gulligt ut alla fall.
Ibland brukar aporna faktiskt "posa" lite. Denna apa var ju bara för söt

Förutom alla dessa söta apor såg vi även en massa coola fåglor, om än jag tycker aporna är roligast att se, de är så lika oss och vi dem - vissa mer än andra....... Efter två timmar ute på floden var det dags för oss att dra oss tillbaka till stugan. För mig var det dags lägga in mina grejer i rummet, ta en dusch innan middag. Det var ett förvånansvärt fräscht rum faktiskt.


vacker solnedgång från floden
 Efter middagen var det dags för nattvandring i regnskogen. Täckt med flera liter myggsprej, heltäckande kläder och s.k. igel-strumpor (för att slippa få iglar på sig och höga stövlar så bar det iväg. Jag var den enda gästen tillsammans med en ny guide som pratade väldigt lite engelska. Regnskog innebär ju att det regnar ibland och det hade det gjort. Det var sååå lerigt så jag fastnade konstant med mina stövlar i leran. Jag var nästan rädd att guiden skulle hinna ifrån mig. Vad gör man då ute i becksvarta djungeln, fast i leran och inte hittar hem. Kunde inte låta bli att le åt mig själv, såg förmodligen ganska kul ut.


Vi såg inte så många djur men dock några stycken: spindlar, fåglar och skorpioner. Men ljudet ute i regnskogen på natten är något magnifikt, fåglar, cikador, syrsor. Det är riktigt högljutt ute i djungel mitt i natten, väldigt häftigt att vara med!

Två dagar totalt sett ute på regnskogsäventyr blev det för mig. Imorgon bör det av mot sydöstra delen av Borneo för lite dykning!

//Sofia


1 kommentar:

  1. Hoppas dykningen var bra. Själv hade jag turen att få tre nätter på Sipadan. Numera får man inte vara där över natten.
    Borneo är en fantastisk ö om man gillar natur. Tyvärr så avverkar man regnskog för att plantera oljepalmer. Detta gör att många arter trängs undan.

    Mvh och fortsätt upptäcka världen
    mc_gregor@hotmail.com

    SvaraRadera